Йога практики

 

Йога ще ви даде здраве, гъвкаво и елегантно тяло и самочувствие на здрав, енергичен и уверен в себе си човек. Практиката балансира всички функции на организма, нормализира работата на дихателната система, кръвоносната система, ендокринната система, особено силен ефект има върху нервната система, по уникален и много ефективен начин тонизира и укрепва двигателния апарат - всички мускули, стави и кости. Йога ще върне на тялото Ви естественото здраве, гъвкавост и красота, които се губят в забързаното и напрегнато ежедневие, в което дълго време сме в неестествени за нас състояния - стрес, обездвижване, замърсяване и много други неприятни изживявания.

Йога инструктор - Елизабета Трпковска:

 240x240Йога Екипировка Авицена SVSЕлизабета Трпковска е практикуващ рехабилитатор, ерготерапевт. Занимава се любителски с Йога от повече от 10 години.

През 2015 година се ориентира към преподаване на Хатха (класическа) Йога, като за тази цел се профилира в Индия.

Като продължение на своята медицинска практика и йога инструктор, се профилира в специализирана Йога за бременни и Йога за бебета в България и Англия през 2016 година.

Съчетаването на медицинските познания с практикуването на Йога дава отлични резултати, особено за хора с хронични оплаквания като скованост и др. Практикуването на Йога по време на бременност спомага за полесното износване на плода и улеснява родовия процес, като подготвя тялото. Йога за бебета има за цел не само да спомогне двигателното развитие на бебето до прохождане, но и да спомогне по-бързото възстановяване на майката след раждането и възспре евентуалната поява на следродилна депресия.

 

КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА ВИДИТЕ ГРАФИК НА ЗАНИМАНИЯТА

 

КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА ВИДИТЕ ЦЕНОРАЗПИС НА ЗАНИМАНИЯТА

 

 

ВАЖНО ЗА ЗАНИМАНИЯТА
Всички занимания се провеждат на Адрес №2 - Мед. комплекс "Д-р Щерев", етаж 6, кабинети 602 и 603.

Повече за самите занимания, график и др. можете да прочетете в следващите редове.

 

Класическа Хатха Йога:

Йога разглежда човек като цялостна система от тяло, ум и дух. Изпълнявайки Йога практики, се повлиява цялата тази система. Те постепенно правят тялото по-силно, по-гъвкаво, по-здраво и стабилно. По този начин се балансират и активизират, свързаните с функционирането му, енергийни потоци и физиологични процеси, което от своя страна постепенно води до хармонизиране на ума, подобряване на обменните процеси в тялото, изграждане на телесна и нравствена самодисциплина.

yogaЙога означава дисципли­на на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг от хора. Практикуването й може да се извършва от всеки. Предназначена е за обикновения чо­век, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа или възраст. Няма нищо мистериозно в Йога. Нейната цел е чрез постепенни стадии да развива качества на ума, чрез които да се придобие самопознание за здра­вословно функциониране на сетивата и тялото. При нас ще намерите Йога занимания, провеждани от специализиран Йога практикуващ мед. рехабилитатор. При някои Йога практики има противопоказания за хора с определени здравословни проблеми или състояния. Поради това е за препоръчване да уведомите за Вашето здравословно състояние. По този начин ще може да Ви бъде обърнато индивидуално внимание и дадени съвети, чрез които Йога практика та да спомогне и коригира здравословния Ви проблем. В допълнение на практикуването на Йога, организираните занимания могат да включват инструкции за правилно дишане, телодържание в ежедневието, съвети за облекчителни Йога пози в домашни условия и съвети за определени състояния, заболявания и дискомфорт в тялото.

Наред с благоприятните ефекти на Йогата върху ума, ще усетите положителни ефекти върху Вашето тяло, като:

  • заздравяване на гръбначния стълб (паравертебралната мускулатура), както и благорпиятен и корекционен ефект при гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза и др.);
  • стимулиране и балансиране жлезите на ендокринната система;
  • повишаване кръвообращението, като се намалява холестерола и нивата на кръвната захар, както и повишаване лимфообръщението;
  • положителен ефект върху имунната, сърдечно-съдовата и дихателната системи;
  • подобряване гъвкавостта и подвижността в сухожилията и ставите;
  • засилване и тонизиране на мускулатурата и издръжливостта й;
  • подобряване храносмилателната и отделителната система;

 Хората, които же­лаят да постигнат крепко физическо здраве, душевно спо­койствие и да разширят своите психически възможности, могат да се възползват от благоприятните ефекти на провежданите Йога занимания при нас.

 

Йога по време на бременност:

Неизброими са ползите за майката и детето, които може да им даде едно адекватно предродово обучение и следродилно възстановяване чрез Йога. Здравето има физически, психически, духовен, емоционален, морален и пр. аспект. Йога допринася за здравето. Практиките могат да започнат по всяко време – те винаги имат положителен ефект. Най-добрите резултати се получават, ако бъдещата майка започне от началните месеци на бременността. Съществуват различни видове упражнения, които са подходящи за всеки триместър. Те спомагат запазването на жизнеността, комфорта и лекото понасяне на промените, ставащи в тялото. Подготвят областите и органите, имащи основно значение за износването на бебето и самото раждане.

Те действат ефективно подготвяйки ставите, мускулите и целия опорно-двигателен апарат, като същевременно предотвратяват евентуалното получаване на разширени вени, схващания, отоци и др. Работят за гръбнака и мускулите на гърба или имат за цел преместването на тежестта на плода от таза, или укрепват коремната мускулатура без значение дали раждането е естествено или секцио. Йога спомага за изчистването на тялото от токсини и предотвратява често срещаните неразположения като гадене, повишено слюноотделяне, лошо храносмилане, констипация и др. Различни видове дихателни техники, приложими през периода на цялата бременност, пълноценно снабдяват организма на майката и детето с кислород, осигуряват отделянето на отпадните продукти, нормализират кръвното налягане и имат ободряващо и релаксиращо действие.В късния етап на бременността Йога има основна роля като подготовка за самото раждане.

pregnancy yoga840x500Подготвят се еластичните връзки на изхода на таза, перинеума, мускулите на бедрата и пр. По този начин по-бързо се изтласква бебето и се скъсява времето за раждане. То става по-лесно и по-безболезнено, като се предотвратяват евентуалните разкъсвания във финалния етап на родовия процес. По-лекото и по-бързо раждане, освен че е предпочитано от майката, е много важно и полезно за детето. Раждайки се, бебето попада в нова, непозната за него, среда. Ако влизането му в нея е проблемно, това се отпечатва като неблагоприятна самскара (впечатление) в неговото съзнание. Практикувайки Йога, жената ражда с по-голяма сила и контрол при всяка контракция. По време на родовия процес от голямо значение е синхронът между дишането и физическата активност на родовия канал. Правилното дишане спомага да се намали умората, да се избегне страхът и ограничи болката. Йога е много полезна и за цялостното възстановяване на младата майка след раждане.

Освен за възвръщане на добрата физическа форма, тя спомага за по-безболезнени вторични контракции. Практикува се и за поддържане на психическото и душевното равновесие на майката, за да не изпадне тя в депресия, преумора или неувереност при грижите за новороденото. Това е много важно условие и за успешното кърмене.за изграждане на правилно телодържание, подобряването на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата системи и нервно мускулния апарат и др.

 

Йога Мама и Бебе:

Чрез заниманията, водени от инструктор и провеждани в приятната компания на вашето бебе, преодоляването на следродилната депресия и възстановяването на хармоничното психично и емоционално  състояние става по-лесно. Заниманията сближават майката и бебето и отглеждането му става една по-приятна част от ежедневието.
По време на йога заниманията, предназначени за майки с бебета, мама се учи как да облекчи дискомфорта в тялото си, но и как да прави масаж на малкото си съкровище. За бебето това са първите стъпки към неговото правилно изграждане на двигателни навици. Освен хармоничното физическото развитие на детето, има и социални ползи - то общува с други бебета.
Групата се посещава от бебета от 40-ия им ден до прохождането, като упражненията, които се изпълняват с помощта на майките, са различни според възрастта и етапа на развитие.
Акцент на заниманията е възстановяването на майката след раждане и първите стъпки на развитие на нейното бебе да вървят ръка за ръка. Посетителите могат да бъдат спокойни и рекалсирани в приятна обстановка, подкрепени от йога инструктор, който е медицински рехабилитатор и ще ви помогне да изградите балансирано тяло и правилно развитие на бебчетата.
Необходимите аксесоари за посещаването на занимания по йога за мама и бебе са:

- одеалце за бебето, върху което да се провежда практиката;
- храна и вода за бебето;
- памперс и чисти дрешки.

Майките могат да посетят заниманията и с колички, тъй като има място за тяхното оставяне. След заниманията, при нужда, майките могат да останат да нахранят бебетата си. Залата е с подходяща стайна температура.