Групови занимания

 

Йога ще ви даде здраве, гъвкаво и елегантно тяло и самочувствие на здрав, енергичен и уверен в себе си човек. Практиката балансира всички функции на организма, нормализира работата на дихателната система, кръвоносната система, ендокринната система, особено силен ефект има върху нервната система, по уникален и много ефективен начин тонизира и укрепва двигателния апарат - всички мускули, стави и кости. Йога ще върне на тялото Ви естественото здраве, гъвкавост и красота, които се губят в забързаното и напрегнато ежедневие, в което дълго време сме в неестествени за нас състояния - стрес, обездвижване, замърсяване и много други неприятни изживявания.

 

д-р Силвия Емилова

no pic womanот края на 2020 год. е част от екипа на МЦ Гратия. Извършва прегледи, касаещи двигателното развитие при бебета и деца. Провежда групови и индивидуални практики с деца и възрастни.

Лекар с дългогодишен опит в областта на детското здравеопазване.

Занимава се с лечебно-профилактична дейност от 1987 год. Работила като участъков педиатър, ординатор в детски отделения и като училищен лекар. Йога преподавател, сертифицирана към международната организация Yoga Aaalaince International (RYS 200 и RPYS). Практикува йога повече от 15 години и вярва, че тези практики помагат за балансиране на ума и емоциите, укрепват интуицията – фактори, които ни помагат да жиевеем и да приемаме в хармония и равновесие това, което живота ни предлага и най-вече да изградим вътрешната връзка със себе си.

 

Елизабета Трпковска:

 240x240Елизабета Трпковска е практикуващ рехабилитатор, ерготерапевт. Занимава се любителски с Йога от повече от 10 години.

През 2015 година се ориентира към преподаване на Хатха (класическа) Йога, като за тази цел се профилира в Индия.

Като продължение на своята медицинска практика и йога инструктор, се профилира в специализирана Йога за бременни и Йога за бебета в България и Англия през 2016 година.

Съчетаването на медицинските познания с практикуването на Йога дава отлични резултати, особено за хора с хронични оплаквания като скованост и др. Практикуването на Йога по време на бременност спомага за полесното износване на плода и улеснява родовия процес, като подготвя тялото. Йога за бебета има за цел не само да спомогне двигателното развитие на бебето до прохождане, но и да спомогне по-бързото възстановяване на майката след раждането и възспре евентуалната поява на следродилна депресия.

 

 

 

ЦЕНОРАЗПИС и ГРАФИКна заниманията

 

 

Повече за предлаганите при нас занимания, можете да прочетете в следващите редове.

 

 

ACTIVE BABY занимания:

Заниманията ACTIVE BABY представляват масаж, гимнастика и обучение на родителите за спомагането двигателното развитие на кърмачето.

Физическото и нервно-психическо развитие на детето през първата година от живота му е изключително интензивно. Масажа и гимнастика през този период имат съществена роля за здравето и правилното израстване на Вашето дете. Отделеното за тях време е прекрасна възможност да се изгради силна връзка между родител и дете.

Ползата от масажа и гимнастиката е голяма за всяко кърмаче, особено за недоносените, за деца със забавено двигателно и нервно-психическо развитие, с понижен или повишен мускулен тонус, или деца с лош апетит и ниско тегло, често боледуващо и като профилактика на затлъстяването при деца с наднормено тегло.

Ежедневното прилагане подобряват функцията на всички органи и системи, закаляват детето и повишават имунитета му. Това допринася за правилното и хармонично развитие за положителните емоции и спокойният сън на Вашето мъниче.

До около 6 месечна възраст акцента е върху масажа, гимнастика и поставянето на бебето по корем. С тях ще развиете двигателната активност на бебето и ще подготвите тялото му за взеки следващ етап от развитието – обръщане, пълзене, лазене, самостоятелно сядане, изравяне с опора и прохождане.

По време на нашите занимания масажът, гимнастика и двигателната активност преминават под формата на игра, което ще достави удоволстеие както на Вашето бебе, така и на Вас. Играта е нещо повече от забавление – тя е начинът да се обучават и развиват децата и едно от най-важните неща, които можете да направите.

Всеки похват от масажа и упражненията трябва да бъде възрастово адекватен, поради което груповите ни занимания са разпределени както следва:

 • Iва група: доносени деца, навършили 1 месец (за недоносените навършили 1 месец коригирана възраст) до 6 месечна възрасто вкл.
 • IIра група: от 7 месечна възраст до прохождане.

За да гарантираме Вашето удобство, групите са с ограничен брой – до 5 бебета, по определен график и предварително записване.

Предлагат се и индивидуални занимания. Практиките се провеждат от лекар и мед. Рехабилитатор/кинезитерапевт с дългогодишни опити при работа с кърмачета и деца.

Заниманията не са подходящи в момент, когато детето Ви е с някои от следните симптоми: повишена температура, кашлица, хрема, повръщане или разстройство от инфекциозно естество, гнойни инфекции на кожата , 1-2 дни след поставена ваксина.

Детето се развива чрез грицата на възрастния. Най-важното за ранното детско развитие е потребността от любов, внимание и грижа, които заедно с Вас можем да предложим за Вашите деца.

Груповите практики са иделно средство, под формата на профилактика, при деца с различни по вид заболявания, след провдено лечение под формата на физиотерапия, кинезитерапия и др.

 

ГРУПИ ЗА БРЕМЕННИ:

В нашия център можете да посещавате два вида практики по време на бременност:

 • Йога по време на бременност;
 • Активна гимнастика по време на бременност;

Пренаталната йога е подходяща както за клинично здрави, така и за дами с някаква форма на патологична бременност или по-силно изразен дискомфорт. В нея се набляга на постигането на релаксация, комфорт и обезболяване, съчетавайки едновременното запазване на тонуса на мускулатурата, както на гърба, така и на тазовото дъно.

Активната гимнастика по време на бременност е съчетание на упражнения и похвати от пилатес, йога и кинезитерапия. Тя е по-подходяща за дами, които нямат патологична или като цяло проблемна и тежка бременност.

При двата вида практики, главната цел на заниманията е една – спомагане по-лесното износване на плода, запазвайки тонуса на мускулатурата за улесняване родовия процес и следродилното възстановяване.

pregnancy yoga840x500Практиките могат да започнат по всяко време – те винаги имат положителен ефект. Най-добрите резултати се получават, ако бъдещата майка започне от началните месеци на бременността. Съществуват различни видове упражнения, които са подходящи за всеки триместър. Те спомагат запазването на жизнеността, комфорта и лекото понасяне на промените, ставащи в тялото. Подготвят областите и органите, имащи основно значение за износването на бебето и самото раждане.

Те действат ефективно подготвяйки ставите, мускулите и целия опорно-двигателен апарат, като същевременно предотвратяват евентуалното получаване на разширени вени, схващания, отоци, гръбначни изкривявания и др. Работят за гръбнака и мускулите на гърба или имат за цел преместването на тежестта на плода от таза, или укрепват коремната мускулатура без значение дали раждането е естествено или секцио. Практиките спомагат за изчистването на тялото от токсини и предотвратява често срещаните неразположения като гадене, повишено слюноотделяне, лошо храносмилане, констипация и др. Различни видове дихателни техники, приложими през периода на цялата бременност, пълноценно снабдяват организма на майката и детето с кислород, осигуряват отделянето на отпадните продукти, нормализират кръвното налягане и имат ободряващо и релаксиращо действие. В късния етап на бременността имат основна роля като подготовка за самото раждане.

Подготвят се еластичните връзки на изхода на таза, перинеума, мускулите на бедрата и пр. По този начин по-бързо се изтласква бебето и се скъсява времето за раждане. То става по-лесно и по-безболезнено, като се предотвратяват евентуалните разкъсвания във финалния етап на родовия процес. По-лекото и по-бързо раждане, освен че е предпочитано от майката, е много важно и полезно за детето. Раждайки се, бебето попада в нова, непозната за него, среда. Ако влизането му в нея е проблемно, това се отпечатва като неблагоприятна самскара (впечатление) в неговото съзнание. По време на родовия процес от голямо значение е синхронът между дишането и физическата активност на родовия канал. Правилното дишане, което е едно от важните цели и упражнения по време на практиките, спомага да се намали умората, да се избегне страхът и ограничи болката. Заниманията са много полезни и за цялостното възстановяване на младата майка след раждане.

Освен за възвръщане на добрата физическа форма, те спомагат за по-безболезнени вторични контракции. Практикува се и за поддържане на психическото и душевното равновесие на майката, за да не изпадне тя в депресия, преумора или неувереност при грижите за новороденото. Това е много важно условие и за успешното кърмене, за изграждане на правилно телодържание, подобряването на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата системи и нервно мускулния апарат и др.

Практиките по време на бременност могат да бъдат съчетани с масаж и кинезиотейпинг. След раждането, дамите могат да посещават групови практики за Йога за мама или Avtive Baby практики, с цел подпомагане следролното възстановяване и спомагане двигателното развитие на бебето.

 

ЙОГА ЗА МАМА:

След 9 месечния маратон на бременността и раждането, Вие сигурно сте изморени, изтощени и желаете да се освободите от излишните килограми и да възвърнете норманата си външност възможно най-бързо. Опитайте да отделите за себе си малко време и то без да се разделяте с Вашето мъниче.

Нашата практика „ЙОГА ЗА МАМА“ е предназначена за Вас и ще Ви помогне да поддържате добрата си форма, както вътрешно, така и външно. Ще се освободите от излишните клограми чрез комбиниране на йога със здравословно хранене.

Йога тонизира коремните мускули и помага на вътрешните органи да се върнат в първоначалното си състияние, заздравява мускулите на тазовото дъно и подпомага връщането им в състоянието преди бременността.

Заедно с Вашето бебе, без да се притеснявате на кого да го оставите, в практиките по йога ше освободите тялото си от дискомфорта след раждането, както болки в гърба и кръста, спазми на матката, скованост, смущения в храносмилането, честата повява на запек, в този период. Също така кога ще Ви помогне за предпазване и справяне със следродлната депресия, ще балансира емоциите, ще даде енергия и ще ускори цялостното възстановяване на организма.

Практикувайки заедно с Вашето дете, имате прекрасната възможност за активна форма на взаимно опознаване и общуване, по-лесно преодоляване на травмите от раждането и доизграждане на силната си връзка с него.

За Вашето мъниче е иделното време практикувайки заеднос смама, да се запознае с чудните дарове на йога, да се социализира и да увеличи способността си да се справя със стреса. Бебето се научава да се фокусира и сменя фокуса бързо про различните пози, стимулира се вестибуларния му апарат, помога му да запази баланс, да усеща и преодолява височини, подобрява съня, правейки го по-дълбок и спокоен.

Кога можете да започнете?

 • При естествено раждане – след 4-5 седмици.
 • При секцио – след 8 седмици.
 • Препоръчителна е предварителна консултация с Вашия акушер-гинеколог.

Предлагаме групови и индивидуални практики за Вашето дете. Групите са с ограничен брой – до 5 майки с по едно бебе, по определен график и с предварително записване.

За Вашата пълноценна практика в група, препоръчваме да посещавате нашите занимания до момента, до който Вашето мъниче не е усвоилова да се придвижва бързо чрез пълзене. В случай, че сте „позакъснели“, можете се възмолзате от индивидуалните ни практики, заедно с Вашето бебе.

Йога практиката се води от лекар и мед.рехабилитатор/кинезитерапевт с дългогодишни опоити в областта на детското здравеопазване, сертифицирани за йога инструктори по хатха йога, пренатална йога и йога за бебета.

Йога за мама е иделен наччин да прекарате време с Вашето бебе, съчетавайки го с нещо полезно за Вас и него. Заниманията могат да бъдат съчетани с всички останали практики, както и други процедури, които можете да намерите при нас, като масаж, боуен терапия и др.

 

ТЕРАПЕВТИЧНА ЙОГА:

Терапевтичната йога, която се предлага в нашето лечебно заведение, има за цел да помогне на хора с дискомфорт, болки и патологични процеси. Заниманията са с малко на брой практикуващи – до 7 участника, и се обръща внимание на индивидуални подход, спраямо проблема на всеки практикуващ. Подходящата е за хора във всяка възраст. Груповите практики по терапевтична йога са идеално средство за профилактика след прекарването и овладяването на различни заболявания на опорнодвигателния апарат, като дискови хернии, травми, фрактури, възпалителни процеси, постоперативни усложнения и др.

Йога разглежда човек като цялостна система от тяло, ум и дух. Изпълнявайки Йога практики, се повлиява цялата тази система. Те постепенно правят тялото по-силно, по-гъвкаво, по-здраво и стабилно. По този начин се балансират и активизират, свързаните с функционирането му, енергийни потоци и физиологични процеси, което от своя страна постепенно води до хармонизиране на ума, подобряване на обменните процеси в тялото, изграждане на телесна и нравствена самодисциплина.

Йога означава дисципли­на на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг от хора. Практикуването й може да се извършва от всеки. Предназначена е за обикновения чо­век, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа или възраст. Няма нищо мистериозно в Йога. Нейната цел е чрез постепенни стадии да развива качества на ума, чрез които да се придобие самопознание за здра­вословно функциониране на сетивата и тялото. 

При нас ще намерите Йога занимания, провеждани от медицински лица. При някои Йога практики има противопоказания за хора с определени здравословни проблеми или състояния. Поради това е за препоръчване да уведомите за Вашето здравословно състояние. По този начин ще може да Ви бъде обърнато индивидуално внимание и дадени съвети, чрез които Йога практика та да спомогне и коригира здравословния Ви проблем. В допълнение на практикуването на Йога, организираните занимания могат да включват инструкции за правилно дишане, телодържание в ежедневието, съвети за облекчителни Йога пози в домашни условия и съвети за определени състояния, заболявания и дискомфорт в тялото.

Наред с благоприятните ефекти на Йогата върху ума, ще усетите положителни ефекти върху Вашето тяло, като:

 • заздравяване на гръбначния стълб (паравертебралната мускулатура), както и благорпиятен и корекционен ефект при гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза и др.);
 • стимулиране и балансиране жлезите на ендокринната система;
 • повишаване кръвообращението, като се намалява холестерола и нивата на кръвната захар, както и повишаване лимфообръщението;
 • положителен ефект върху имунната, сърдечно-съдовата и дихателната системи;
 • подобряване гъвкавостта и подвижността в сухожилията и ставите;
 • засилване и тонизиране на мускулатурата и издръжливостта й;
 • подобряване храносмилателната и отделителната система;

Хората, които же­лаят да постигнат крепко физическо здраве, душевно спо­койствие и да разширят своите психически възможности, могат да се възползват от благоприятните ефекти на провежданите Йога занимания при нас.